onsdag 13. november 2013

Kameratsjekk


Klatreuke
 
I begynnelsen av høstsemesteret siste året på friluftslivsstudiet hadde vi en uke med  klatring på Kvam og Veitostrond hvor uteklatring og buldring stod i fokus. Kameratsjekk og sikkerhet var vesentlige elementer under denne uka, og jeg kal i dette innlegget komme inn på kametarsjekk ved leing og klatring på topptaufeste, samt kameratsjekk ved rappellering.

Kameratsjekk ved leding og klatring på topptau

Bilde: www.klatring.no
Kameratsjekken i klatring er et vesentlig virkemiddel for å fange opp eventuelle sikkerhetsfeil før det er for seint (Trondstad, 2005).  Med sikkerhetsfeil menes det ikke bare direkte feil med innbinding og klatreutstyret, men også andre rutinebrudd, konsentrasjonssvikt og forstyrrende momenter. Under en kameratsjekk er det altså viktig at klatrerene skjerper sansene og fokuserer på hverandre og sikkerheten, i tillegg til å tilse at selen er riktig satt på og innbindingsknuten er laget riktig og festet riktig i selen. Videre tilse at tauet er tredd riktig i taubremsen og at den er festet riktig i selen og at skrukarabineren er skrudd igjen. Ved uteklatring med standplass må man sjekke om standplassforankringene er gode og riktig innkoblet. I tillegg er det greit å sjekke om klatreren har med seg nok ekspresslynger og annet utstyr for å lage topptaufeste (Trondstad, 2005).  Kameratsjekken er som sagt et vesentlig virkemiddel for å fange opp eventuelle sikkerhetsfeil så det er viktig å gjøre den til en vane og få en fast og god rutine på dette. Bruk god tid, og sjekk nøye at ting er som det skal. Ved å bruke noen sekunder på dette og eventuelt rette opp i feil, kan spare deg og kameraten din for mye smerte og problemer hvis det skulle gå galt. Så det er viktig å gå gjennom denne sjekken før hver eneste tur opp i veggen.

Kameratsjekk ved rappellering

Ved rappellering er det som nevnt ved kameratsjekk ved leding og klatring på topptau også viktig å ha fokus på hverandre og sjekke hverandres innbinding og utstyr. I tillegg skriver Stein Trondstad(2005:158) i boka innføring i klatring at man skal sjekke at rappellfestet sitter meget bra, at skjøtekuten er laget riktig og plassert riktig ved bruk av to tau). Videre må man passe på at tauet er tredd riktig gjennom rappellbremsen og at den er festet skikkelig i sentralløkka, at skrukarabineren dingler fritt og uhindret av rappellbremsen, rappellsikringen er laget riktig og festet riktig i lårløkka, selen sitter skikkelig på uten noen løsthengende deler og passe på at det er en endeknute på rapelltauet. Når man har sjekket dette og er fornøyd med forarbeidet er det bare å lene seg tilbake og sette utfor kanten.

Kilde:
Trondstad, S (2005) Innføring i klatring. Akilles forlag, Oslo. 
Bilde hentet fra: http://www.klatring.no/Hjem/Nyhetsarkivallekategorier/tabid/4605/articleType/ArticleView/articleId/7354/Husk-kameratsjekk.aspx (sett 13 nov 2013)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar