torsdag 14. november 2013

Klatretur til Frankrike

Bilde: Ida Neslein
Som siste og avsluttende tur i fordypningsdelen på bacheloren i friluftsliv dro vi til Correns helt syd i Frankrike for å klatre og ta del i naturbasert turisme. Sikker og forsvalig klatring ble det mye av, hvor noe av det vi gikk grundig igjennom var treening av snufeste. 

Snufeste lages når man har kommet til toppen av ruta og skal feste seg inn for å kunne bli firt ned igjen. På innevegger henger det som regel to karabinere i toppen som man bare kan klipse seg inn på, mens ute må man benytte seg av en annen teknikk, man må tre tauet gjennom toppfestet, ofte to bolter (sikringspunkt). Det er ulike måter å feste seg inn på avhengig av hilket snufeste som finnes på plassen, men jeg velger å legge vekt på snuing på sjakler eller ringer.




Bilde: Ida Neslein
Stein Trondstad (2005:143) har i boken innføring i klatring har punktvis satt opp forklaring på treeing på sikringspunkt:

1. Klatreren hekter seg fast i topptaufestet med en eller to kortslynger
2. Dra opp noen meter med tau og knyt en åttetallsknute
3. Åttetallsløkken kobles til sentrallokken på selen med en skrukarabiner
4. Knyte opp den opprinnelige innbindingsknuten
5. Treer tampen gjennom topptaufestet
6. Binde seg inn på nytt på vanlig måte
7. Åttetallsløkken kobles ut av sentralløkken og løsnes
8. Be om at sikreren strammer inn tauet, dobbelsjekk, koble ut kortslyngene
9. Nedfiring




Denne punktvise forklaringen gir en god forklaring på hvordan man skal tre igjennom tauet på sikringspunktene, men av egen erfaring vil jeg tilføye et punkt:
- Strupe en 60 cm slynge på sentralløkken med en skrukarabin, og bruke denne til å sikre seg med på toppen i stede for en kortslynge. Dette gir mulighet for å slippe å stå helt oppi snufestet, men at man har litt bedre arbeidsrom. I tillegg er det greit å kunne bruke noe annet utstyr hvis man ikke har nok kortslynger til å sikre seg på toppen.

Hvilken av måtene, kortslynge eller 60 cm slynge, man velger å bruke er individuelle, men det er viktig at man følger prosedyren som Trondstad (2005) har listet opp for sikker og forsvarlig laging av snufeste.
 

Bilde: Ida Neslein


Kilder:
Trondstad, S (2005) Innføring i klatring. Akilles forlag, Oslo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar