torsdag 30. mai 2013

Tørking av mat

Bilde: Jenter på langtur (nettside)
Ved lengre turer hvor maten skal bæres i en sekk må man tenke litt på sekkens vekt. I slike tilfeller kan man spare mye vekt ved å tørke mat på forhånd. Man kan tørke blandt annet kjøtt, grønnskaer, sopp, utrer, bær og frukt. Ved å tørke maten forsvinner mye eller alt av matens fuktighet, og man sitter igjen med en lettere mat som tar vesentlig mindre plass. Andre positive ting ved tørking av mat er at det er mye billigere enn annen ferdig-tørket mat, blande sammen det man selv liker og den tørkede maten holder mye lengre enn fersk mat. Ulemper ved å tørke mat er at det er en veldig energikrevende prosess og det kan være vanskelig å beregne mengder når maten er blitt tørket. Et alternativ til den energikrevende prosessen som tørking i ovn er; kutt opp maten i tynne skiver og tre de på en snor. Heng dem opp  i et varmt og luftig sted. Denne prosessen tar en del lengre tid enn ved tørking i stekovn, men er mye mer energibesparende.

Tips til tørking av mat: 
- Grønnsaker: gi dem et oppkok i lettsaltet vann før de tørkes. Dette fører til at grønnsakene koker på kortere tid på turen
- Frukt: kuttes opp i tynne skiver før de spres utover en stekeplate og tørkes.
- Kjøtt: stekes i stekepannen før det spres utover en stekeplate og tørkes.
- Maten tørkes i en ovn med en temperatur på 50-60 grader, med døren på glippe.
- Steketiden varierer fra hva man tørker, så her gjelder det bare å følge med.



Kilder:
- Horgen, A (2010) Friluftslivsveiledning vinterstid. Høyskoleforlaget, Kristiansand.
- Mytting, I og Bischoff, A (2008) Friluftsliv. Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo
- Jenter på langtur. Tørking av mat. http://jenterpaalangtur.com/torke-mat-selv/. (Lastet ned 30 mai 2013)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar