fredag 7. desember 2012

Friluftsliv i skogen 5-9 nov- Mat på bål

Da var det duket for høstens siste tur med klassen. Hovedmålene for denne turen var å lage god mat og kose oss, og kan mildt sagt si at vi gjorde det. Med lammelår laget i kokegrop, boller og calzone i sju-steinsovn og forikål laget over bålet.

(Bilde: Ida Neslein)
Kokegrop
Når man skal lage en kokegrop begynner man med å grave et nokså stort hull i bakken, for så å dekke kantene med steiner. Så tenner man et bål nedi hullet og lar det brenne godt i en times tid. I mellomtiden tilbeder man maten man skal ha nedi kokegropen. Når bålet har fått brent godt en stundt spar man ut glørene og legger maten, som er pakket inn i folie, nedi gropen og dekker til med steiner og torv. Hvor lenge maten skal ligge nedi er avhengig av hvor mye mat som er nedi.
Vi tilbredte lammelår i kokegop på denne turen. Låret var på ca 2,5 kg og lå nede i omtrent tre timer.

(Bilde: Mytting og Bischoff- Friluftsliv)
(Bilde: Ida Neslein)
Sjusteinsovn
Sjusteinsovn er en utrolig praktisk måte for å steke brød, pizza, pai og liknende når man er på tur. En sjusteinsovn lages av sju steiner, som navnet tilsier, hvor man har et rom hvor man fyrer bål, og et rom hvor man steker. Man begynner med å fyre et bål i bålrommet og lar det brenne til bakeplanten er blitt gjennomvarm, deretter har man et lite bål mens man steker det som skal stekes. Er bålet for stort under steking vil man risikere å svi baksten.

Trefot
Når man skal lage noe over bålet som skal tilbredes/koke over lengre tid vil det være greit å kunne fyre under kjelen mens maten lages. I dette tilfellet vil det være nyttig å lage en trefot. En trefot lages av tre kjepper på omlag halvannen meter. Disse knytes sammen på toppen. Fra festepunktet fester man en tråd eller kjetting, hvor man fester kjelen i andre enden. Hele konstruksjoenen flyttes over bålet, og det går ann å fyre bål samtidig som at man tilbreder maten.


(Bilde: Birkenes Speidergruppe)

Kilder
- Mytting, I og Bischoff, A (2008) Friluftsliv. Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo.
- Birkenes Speidergruppe. Trefot. http://www.birkenes-speider.org/baal.html Lastet ned 7 des 2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar