fredag 7. desember 2012

Organisering av leir


Når man er flere som er på overnattingstur sammen, kan det være greit å ha noen rutiner for hvordan man organiserer leirplassen. Den vanligste organiseringsmåten er å ha en soveplass, matplass, bålplass og doplass.

Soveplassen
Når man skal velge soveplass, så kommer det litt ann på om man skal sove i telt, lavvo eller under presenning. Men felles for dem alle er at man burde finne en plass hvor det er forholdsvist flatt og uten så mye steiner og røtter, dette er ikke så veldig godt å ligge på.

(Bilde: Ida Neslein)

Bålplassen.
Når man skal velge bålplass burde man først og fremst så godt som mulig bruke bålplasser som allerede er etablert. En etablert bålplass vil være en bålplass hvor man ser at det er lagt en del steiner i en ring og man ser at det har vært brent bål der tidligere. Finnes det derimot ingen etablert bålplass, begynner man med å grave bort litt av torven og legger den ved siden av, for så å samle steiner å legger de rundt kanten. Dette er med på å gjøre slik at bået ikke sprer seg.
Bålplassen burde ligge i en slik avstand fra leirplassen at den ikke kan gjøre skade på telt, presenning eller sovepose og ha plass til at alle som er på turen kan sitte rundt samtidig.
Når man forlater bålplassen skal den så godt som mulig dekkes til med torven, ved en ikke etablert bålplass.

Matplassen.
Matplassen er grei å ha i nærheten av bålplassen, fordi man ofte bruker bålet til å lage mat.

Doplassen
Er man en gruppe som er på tur sammen og skal ha samme leirplass i noen dager er det greit å etablere en fast doplass. Denne burde ligge litt unna leirområdet og langt unna drikkevannet. Det kan være greit å ha med seg en spade for å grave en liten grop i bakken, i nærheten av en stein som man kan lene seg mot eller mellom to trær hvor man kan binde opp en sittebjelke over. Etter at man har gjort fra seg, er det fint om man setter fyr på dopapiret, slik at ikke det blir liggende rundt. (Om sommeren må man passe på at det ikke begynner å brenne rundt)

Sporløs ferdsel
Når man skal bryte leiren og forlate plassen er det viktig at man praktiserer sporløs ferdsel. Det vil si at man plukker med seg alt søppel, legger tilbake overskuddet av ved og ordner leirplassen slik at den ser ut slik som da man kom dit.
(Bilde: Ida Neslein)


 
Kilder
Mytting, I og Bischoff, A (2008) Friluftsliv. Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar