fredag 7. desember 2012

Veivalg

Ferdigheter innenfor kart og kompass er grunnleggende frilustslivet, spesielt hvis man ferdes i ukjent terreng. 3 - 9 september dro vi av gårde på en ukes høyfjellstur. Vi tilbrakte en uke i fjellene mellom Leikanger og Sogndal, disse fjellene var ukjente for nesten alle i gruppen, noe som førte til at vi brukte mye kart og kompass.
Som man alltid burde gjøre før man skal på tur, hadde vi tatt en kikk på kartet i forkant av turen, planlagt leiplasser og tenkt over gode veivalg, men hvordan velger man hvilken vei man skal gå?

                                          (Bilde: Ida Neslein)

En ting er å se på kartet i forkant av turen hjemme, men når man kommer opp på fjellet og ser formasjonene tydelige, ser hvordan været og naturen er forskjellig fra hvordan man hadde sett for seg at det ville være, fører jo fort til at man må ta nye veivalg.

I området der vi gikk var det mye merka sti, og det letteste er jo å følge det, hvertfall når man går med en nokså stor tursekk slik som vi gjorde. Stiene var lette å gå på og snirklet seg seg fremover i en behaglig stigning.

På fredagen skulle vi ta oss fra Fjælandssetevatnet til Lerheimstølen. Planen var egentlig å gå på kompasskurs over Dyrhovden til Lerheimstølen, men da vi stod der og skulle ta avgjørelsen kom vi frem til at vi heller ville følge stien nedover mot Gautastølen for så å gå delvis på kompasskurs derifra. Grunnen til av vi gjorde dette var hovedsakelig fordi vi ville holde den høyden vi hadde, slippe å bruke masse tid og enegri på å gå eksta høydemeter og over mange myrer.

                                (Kartutsnitt hentet fra www.norgeskart.no)


Det er individuellt hvordan man velger å legge opp turen, men å planlegge turen på forhånd er viktig, men det er også viktig å forholde seg til forholdene, hvordan gruppen er og generellt hvordan terrenget er der man ferdes. Vi valgte en lettere vei den ene dagen, med hovedgrunn i at vi ville holde jevn høyde og gå lett, i stede for å gå umerket og vekslende høyde.


Kilder
- Mytting, I og Bischoff, A (2008) Friluftsliv. Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo.
- www.norgeskart.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar