onsdag 29. mai 2013

Hurrungane- Snøbakketeknikk

Semesterets nest siste tur gikk til Hurrungane for å gå toppturer. Været var ikke helt med oss i starten av turen, så ene dagen ble delt inn i at man skulle igjennom tre emner; GPS, redning på snødekt bre og snøbakketeknikk. Dette innlegget skal ha fokus på snøbakketeknikk- hvordan bevege seg i bratte snøheng og hva man gjør hvis man blir utsatt for en utglidning.

Gange i bratt snøheng

Den beste måten å bevege seg på i bratte hellinger er på skrå oppover. Isøksen holes og brukes som støtte i den hånden som er nærmest bakken.

Bilde: Halse- Breboka
Stakattogange
Denne type gange brukes når snøhengene er for bratte for å benytte vanlig gange. Denne typen gange kan brukes både oppover, nedover og til siden. Skal man bruke den til å gå til siden, må man passe på at man ikke krysser beina, dette kan føre til at man snubler og faller. Når man benytter denne gangen står man med kroppen vendt inn mot henget, med føttene ved siden av hverandre og skaftet på isøksen kjørt ned i snøen. Ved forflyttelse flyttes først isøksen, så et og et ben. Pass på å spark beina ordentlig godt inn slik at de sitter godt i snøen. Det er viktig at man står godt før man flytter isøksen på nytt.

Gange nedover
Er ikke helningen så bratt at man ikke trenger å bruke stakattogange kan man bevege seg nedover ved å sparke hælene inn i snøen, med en slik vinkel at man unngår utglidning. Isøksen brukes som støtte. Et viktig moment her er at man kun flytter en ting av gangen.

Oppbremsing ved utglidning

Skulle man være så uheldig å oppleve en utgildning i et snøheng, er det første man må gjøre å kaste seg over på magen og bruke en av følgene bremseteknikker:

Uten stegjern
Dra isøksen inn under brystet med et bremsegrep: hodet på øksa skal holdes med ene hånden oppe ved ene skulderen. Andre hånden plasseres på enden av skaftet pekende ned mot hoften. Press overkroppen mot isøksen og rumpen opp. Beina presses (med litt avstand fra hverandre) ned mot snøen.
Bilde: Halse- Breboka
Med stegjern
Her gjelder det samme som med uten stegjern, men for å unngå å tippe rundt løftes føttene opp fra snøen og knærne presses ned i stede

Bilde: Halse- Breboka



Uten isøks eller stegjern
Reis deg opp på alle fire, med litt avstand mellom beina. Albuene og hendene danner en tre-kant kopp som hjelper til å bremse.

Bilde: Halse- Breboka




Disse teknikkene må øves på under trygge og kontrollerte forhold for å oppnå best resultat og kontroll ved en eventuell senere utglidning.





Kilder:
- Hasle, S. (2011) Breboka. Håndbok i brevandring. DNT Fjellsport, Oslo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar